FLORIAN HEYERICK                                                                                                                                                                            

Florian Heyerick studeerde in Gent, Brussel en Leuven en behaalde Eerste Prijzen voor blokfluit, dwarsfluit en kamermuziek. Tevens behaalde hij aan de Universiteit te Gent het licentiaatsdiploma in de muziekwetenschap. 

Hij was artistiek docent aan het Muziekconservatorium te Gent (School of Arts, Hogeschool Gent) en werkte aan een onderzoeksproject rond de muziek van Christoph Graupner, met als hoogtepunt het Graupner2010-project. Verder stichtte hij het gespecialiseerde CD-label Vox Temporis, waarbinnen hij meer dan 50 unieke opnames realiseerde als producer.

Florian Heyerick
is de stichter en sinds 1989 artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij was ook regelmatig gastdirigent bij o.a. het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Les Agremens, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper te Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, enz. Tevens is hij sinds 1998 een vaste gast bij het Nederlands Balletorkest te Amsterdam, tegenwoordig de Holland Symfonia. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op.

Van 2002 tot 2004 was Florian Heyerick chefdirigent van het Kurpfälziches Kammerorchester Mannheim/Ludwigshafen. Hij dirigeerde daarnaast tevens het Wereldjeugdkoor (Namen), deFilharmonie (Antwerpen), het Gelders Orkest (Arnhem), de Rotterdamse Philharmonie, en een productie aan de Operastudio Gent (Reinhard Keiser). Tegenwoordig is hij artistiek leider van het Musikforum Mannheim en het barokorkest Mannheimer Hofkapelle (D).

Hij realiseerde als instrumentist en dirigent talloze CD-opnames: samen met Ex Tempore in werk van o.a. Telemann, Händel, Monteverdi, Herzogenberg, Scarlatti, M. Haydn, Graupner, Johann Ludwig Bach en Krebs; met het Nederlands Balletorkest in de opgemerkte productie 'Toverfluit' van Mozart; als instrumentist in werken voor twee clavecimbels en cantates van Bononcini en Telemann.

In 1997 was Florian Heyerick bovendien festivalster van het Festival van Vlaanderen, en in 2000 ontving hij de cultuurprijs van de Stad Gent. Tevens is hij cultureel ambassadeur van zijn woonplaats Merelbeke.

Zijn efficiënte en frisse benadering, zijn stilistisch inzicht in veel verschillende stijlperiodes en zijn streven naar professionalisering van het koorzingen worden door vele musici en organisatoren in binnen- en buitenland gewaardeerd.

Zijn voortdurende aandacht voor de vernieuwing van het repertoire draagt hij uit via ontelbare lezingen en originele concertprogrammaties, zoals vormgegeven in het opmerkelijke Kantata-project (2001-2010) en het festival Cydonia Barocca (vanaf 2017). 

 

 

 

Meer foto's van Florian Heyerick en Ex Tempore hier